Τραυματισμός νυχιού

O τραυματισμός των νυχιών είναι ένα συνηθισμένο περιστατικό που προκαλείται συνήθως από ατύχημα(π.χ. χτύπημα του δάκτυλου σε έπιπλο ή πτώση αντικειμένου σε αυτό). Άλλες αιτίες τραυματισμού περιλαμβάνουν την πίεση που προκαλείται από ακατάλληλα υποδήματα ή επαναλαμβανόμενα μικροτραύματα που προκαλούνται από υπερβολική ή μη φυσιολογική βάδιση (π.χ. βιομηχανική βάδιση).

Το τραύμα των νυχιών ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και συχνά οδηγεί σε έναν σκούρο χρωματισμό κάτω από το νύχι. Αυτό είναι γνωστό ως υπογόνιμο αιμάτωμα και προκαλείται από τη συγκέντρωση αίματος κάτω από το νύχι. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στη διάσπαση των νυχιών ή της αποκόλλησης τους από την κοίτη των νυχιών. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, το οστό του δακτύλου μπορεί επίσης να σπάσει.

Ποιος κινδυνεύει;

Καθώς αυτή η κατάσταση είναι συχνά αποτέλεσμα ατυχήματος, επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, όλων των ηλικιών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ομάδες που μπορεί να εμφανίσουν τραυματισμό των νυχιών πιο συχνά.

Δρομείς

Όσοι τρέχουν εντατικά μπορεί να δουν μερικά από τα νύχια τους να αιμορραγούν. Αυτό προκαλείται από το επαναλαμβανόμενο χτύπημα του δάχτυλου του ποδιού προς τα εμπρός ενώ τρέχει.

Εκείνοι που φορούν παπούτσια ακατάλληλου μεγέθους

Τα παπούτσια που δεν ταιριάζουν είναι πιθανό να προκαλέσουν μικροτραύματα στο πόδι. Τα υπερβολικά σφιχτά παπούτσια ενδέχεται να συμπιέσουν τα δάκτυλα των ποδιών, ενώ τα παπούτσια που είναι χαλαρά μπορεί να έχουν υπερβολικό χώρο που να επιτρέπει στα δάκτυλα να χτυπούν επανειλημμένα στο παπούτσι, προκαλώντας τραυματισμό με την πάροδο του χρόνου.

Μια λεπτομερής εξέταση είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της έκτασης της βλάβης, καθώς η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της βλάβης. Σε ήπιες περιπτώσεις, γίνεται αποστράγγιση του αίματος ή του πύου που παγιδεύεται κάτω από την πλάκα των νυχιών, ενώ πρέπει να γίνει απομάκρυνση του νυχιού σε περίπτωση αποκόλλησης του από την κοίτη. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη, έτσι ώστε όταν το νύχι επανεκφυθεί, να είναι ελεύθερο και να μην εμποδίσει την ανάπτυξη του.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα νύχια θα πρέπει να παρακολουθούνται συχνά για να εξασφαλιστεί ότι η περιοχή δεν θα μολυνθεί.