Μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV. Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά.

Το 53% των ατόμων που πάσχουν από μυρμηγκιές είναι από 5 έως 19 ετών. Οι περισσότερες μυρμηγκιές εμφανίζονται το καλοκαίρι, λόγω της άμεσης δερματικής επαφής με μολυσμένες επιφάνειες, όπως στα δάπεδα, στις πισίνες, στα αποδυτήρια, ακόμα και την κατασκήνωση.

Οι μυρμηγκιές των ποδιών δεν εμφανίζονται μόνο στο πέλμα αλλά και στα δάχτυλα και αναγνωρίζονται από τον τρόπο με τον οποίο παρεμβάλλονται στον φυσιολογικό ιστό του δέρματος. Η επιφάνειά τους είναι ανώμαλη, εξογκωμένη, σπογγώδης, παχιά και στο κέντρο της παρατηρούνται μικρά μαύρα στίγματα. Τα μαύρα στίγματα προκαλούνται από την αιμορραγία των σπειροειδών αγγείων, εξαιτίας της πίεσης που ασκείται όταν στέκεστε ή περπατάτε. Συχνά αναπτύσσονται κάτω από τα σημεία που πιέζονται περισσότερο, όπως το κάτω μέρος των δακτύλων, τα μετατάρσια και την πτέρνα.

Εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως γίνονται πολύ επώδυνες.