Κάλοι & υπερκερατώσεις

Οι κάλοι και οι υπερκερατώσεις προκαλούνται από επαναλαμβανόμενη πίεση ή τριβή σε μια περιοχή. Από την κατάσταση αυτή σχηματίζεται σκλήρυνση του δέρματος (πάχυνση της κεράτινης στοιβάδας) με μορφή εξογκώματος. Οι κάλοι μπορούν να εμφανιστούν τόσο στο πέλμα (μετατάρσια), όσο και στη ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων. Οι υπερκερατώσεις στο πέλμα κάνουν το περπάτημα αρκετά επώδυνο.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία των κάλων όπως: τα ακατάλληλα υποδήματα (στενά σκληρά ή με ραφές, ψηλά και μυτερά) και παθολογικές αιτίες, όπως αρθρίτιδες (ρευματοειδής και ψωριασική) και η γαμψοδακτυλία.

Σκληροί κάλοι εμφανίζονται συνήθως στη ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων 2-4 του ποδιού και στην πλαϊνή επιφάνεια του πέμπτου δάχτυλου.

Μαλακοί κάλοι δημιουργούνται συχνά μεταξύ του 4ου και 5ου δακτύλου. Το δέρμα έχει χρώμα λευκό. Μπορεί να μολυνθούν δευτερογενώς από κόκκους βακτηριδίων ή μύκητες. Μένουν μαλακοί λόγο της υγρασίας.

Κάλοι μπορούν επίσης να εμφανιστούν και στο πέλμα, μεμονωμένοι ή κάτω από μεγάλες επιφάνειες υπερκερατώσεων. Η πιο επώδυνη μορφή κάλου στο πέλμα είναι αυτή όπου ο κάλος περιπλέκεται με τα νεύρα της επιδερμίδας επιφέροντας πόνους κατά την βάδιση.

Οι κάλοι και οι υπερκερατώσεις σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να αφαιρούνται από Ποδολόγο για να αποφευχθούν έλκη, τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν κάτω από αυτά. Πιθανά έλκη μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.