Διαβητικό Πόδι

Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί βλάβες στα νεύρα και στα αγγεία των ποδιών.

Η βλάβη των νεύρων (νευροπάθεια) προκαλεί και ατροφία των μυών του ποδιού, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε παραμορφώσεις στα πόδια. Χαρακτηριστικές παραμορφώσεις είναι η γαμψοδακτυλία, η προβολή των κεφαλών των μεταταρσίων και η μετατόπιση του υποδόριου λίπους (μαξιλαράκια) κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων προς τις βάσεις των δακτύλων. Η προβολή αυτών αυξάνει τις πιέσεις στην περιοχή αυτή κατά τη βάδιση και έτσι δημιουργείται υπερκεράτωση ή και κάλος. Ο κάλος δρα σα να υπάρχει ένα ξένο σκληρό σώμα στο εσωτερικό του παπουτσιού και προοδευτικά προκαλεί εξέλκωση. Για το λόγο αυτό, ο στόχος των ατόμων που ασχολούνται με τη φροντίδα του διαβητικού ποδιού είναι κατ’ αρχήν η πρόληψη της εμφάνισης υπερκερατώσεων και η αφαίρεσή τους, όταν αυτές υπάρχουν, σε τακτικά διαστήματα.

Η ξηροδερμία είναι μια άλλη συνέπεια της διαβητικής νευροπάθειας. Αυτή προκαλεί την εμφάνιση ραγάδων στα πέλματα, ιδιαίτερα στις φτέρνες, που αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να εξελιχθούν σε έλκη.

Βαρύτερη επιπλοκή της νευροπάθειας είναι η εμφάνιση νευρό-οστεό-αρθροπάθειας (αρθροπάθειας Charcot), η οποία προκαλεί, αν δε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, πλήρη παραμόρφωση του ποδιού και αδυναμία βάδισης.

Μια άλλη σοβαρή αιτία για την πρόκληση βλαβών στα πόδια είναι η περιφερική αρτηριοπάθεια (αγγειοπάθεια),η οποία κάνει το δέρμα των ποδιών λεπτό και ευπαθές σε τραυματισμούς. Η παροχή αίματος μπορεί να είναι οριακή και όταν οι ανάγκες για μεγαλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση αυξηθούν (π.χ.από μια λοίμωξη), τότε οι αμυντικοί και επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λοιμώξεων. Όταν μάλιστα συνυπάρχει και βλάβη των νεύρων από το διαβήτη το αποτέλεσμα των τραυματισμών είναι πολλαπλάσιο.

Σε μελέτη που διεξήχθη ταυτόχρονα σε Μ. Βρετανία και Η.Π.Α., διαπιστώθηκε ότι ο πιο κοινός συνδυασμός παραγόντων που συντελούν στην εμφάνιση ελκών ήταν η περιφερική νευροπάθεια, η δυσμορφία στα κάτω άκρα και το τραύμα. Επιπλέον, οι τρεις κύριοι παράγοντες που τραυματίζουν τα πόδια και οδηγούν σε εμφάνιση έλκους είναι: α) τα ακατάλληλα υποδήματα (21%), οι πτώσεις (11% ) και οι αυτοτραυματισμοί (π.χ. κατά την περιποίηση των νυχιών) (7%).

Για τον λόγο αυτό οι διαβητικοί πρέπει να επισκέπτονται προληπτικά ποδολόγο, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση οποιασδήποτε πιθανής ζημιάς ή μόλυνσης.